Van het opstellen van huurovereenkomsten tot advisering, bemiddeling en procederen bij huurgeschillen
Van aan- en verkoop tot exploitatie
Alle juridische aspecten die met vastgoed en bouwrecht te maken hebben
Alle juridische vragen die met contracten, algemene voorwaarden en incasso's te maken hebben
Van sollicitatieprocedure tot beëindiging van de arbeidsrelatie
Tijdelijke inhuur van een projectjurist
Steeds meer auto’s rijden elektrisch en steeds meer mensen willen daarom een laadpaal aan huis of bij hun appartement. Kan de nieuwe wet Notificatieregeling oplaadpunten VvE’s helpen als de VvE weigert daar toestemming voor te geven?
Hoe is dat geregeld?
Toestemming VvE vereist. De eigenaar van een appartement die een laadpaal in de gezamenlijke parkeergarage of op de gezamenlijke parkeerplaats wil (laten) plaatsen ten behoeve van
zijn elektrische auto, moet daarvoor toestemming vragen aan de VvE.
Uit angst geweigerd. Het komt regelmatig voor dat die toestemming wordt geweigerd, onder meer omdat men bang is voor brandgevaar. Mag een VvE die toestemming dan maar weigeren?
Gezamenlijke delen: toestemming nodig. Als een eigenaar een laadpaal wil plaatsen op een deel van het terrein dat valt onder het gemeenschappelijk gebruik, zal daarvoor toestemming van de andere eigenaren nodig zijn. Dit betekent immers dat de gemeenschappelijke delen worden gewijzigd. Dat die toestemming niet zomaar gegeven wordt, blijkt wel uit de volgende uitspraak van Rechtbank Noord-Holland (ECLI:NL:RBNHO:2022:1524).
Dit speelde er in de VvE-praktijk
Weigeren mag. Op 14 januari 2022 oordeelde de rechtbank dat de VvE een dergelijke toestemming niet hoefde te geven. Wat was het geval?
Verzoek. Een eigenaar van een appartement had de VvE verzocht toestemming te geven voor het plaatsen van een laadpaal bij zijn parkeerplaats. De VvE had die toestemming geweigerd omdat zij vreesde voor een wildgroei van particuliere kabels in de gezamenlijke parkeergarage. Deze VvE vreesde ook voor de brandveiligheid en bovendien was zij bezig met het opstellen van algemeen regels en voorwaarden voor het plaatsen van dergelijke laadpalen. Er werd dan ook besloten om het verzoek af te wijzen.
Eigenaar nam geen genoegen met afwijzing. De eigenaar van de elektrische auto besloot daarop naar de rechter te stappen om het besluit van de VvE te laten vernietigen. Hij haalde echter bakzeil. Waarom kreeg hij geen gelijk van de rechter?
Belangen VvE wegen zwaarder. De rechter was van mening dat de belangen van de VvE zwaarder wogen dan de belangen van de elektrische rijder. De brandveiligheid speelde hierbij een belangrijke rol, maar ook het feit dat er in de directe omgeving van het complex laadpalen aanwezig waren. De appartementseigenaar was dus niet aangewezen op een eigen laadpaal.
Nieuwe regeling in de maak. In het vonnis overwoog de rechter ook dat de ‘Notificatieregeling oplaadpunten VvE’s’ in de maak is en dat, zodra deze wet in werking is getreden, het niet langer nodig zou zijn toestemming aan de VvE te vragen.
Wet Notificatie oplaadpunten VvE’s
Wetsvoorstel. Naar verwachting zal de wet Notificatie oplaadpunten VvE’s medio 2022 in werking treden. De bedoeling van deze wet is om duurzame mobiliteit te stimuleren.
Geen toestemming meer nodig. Het enige dat een appartementseigenaar hoeft te doen nadat de wet in werking is getreden, is als hij een oplaadpunt wil laten realiseren, een notificatie naar de VvE sturen. Er is dan geen toestemming van de VvE meer nodig, zolang de laadpaal maar volgens de voorwaarden uit de notificatieregeling wordt geplaatst. Let op. Wat die voorwaarden zijn, is nog niet helemaal duidelijk. De voorwaarden zullen worden vastgelegd in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).
De wet Notificatie oplaadpunten VvE’s zal naar alle waarschijnlijkheid medio 2022 in werking treden. De eigenaar van een appartement moet dan een melding doen aan de VvE dat hij een laadpaal gaat plaatsen. Toestemming is dan niet meer nodig.