Van het opstellen van huurovereenkomsten tot advisering, bemiddeling en procederen bij huurgeschillen
Van aan- en verkoop tot exploitatie
Alle juridische aspecten die met vastgoed en bouwrecht te maken hebben
Alle juridische vragen die met contracten, algemene voorwaarden en incasso's te maken hebben
Van sollicitatieprocedure tot beëindiging van de arbeidsrelatie
Tijdelijke inhuur van een projectjurist
Uw werknemer is al langere tijd arbeidsongeschikt. Hij kan zijn werk wel doen, maar niet bij u. Op enig moment komt u erachter dat de werknemer al enkele maanden elders een baan heeft. U bent zeer verbaasd aangezien de werknemer daar niets over gezegd heeft. Mag dit zomaar? En wat kunt u doen?
Afspraken
De beantwoording van de vraag of het in deze situatie de werknemer is toegestaan twee banen naast elkaar te hebben bij verschillende werkgevers, is afhankelijk van de vraag wat de afspraken zijn die partijen onderling vastgelegd hebben in een arbeidsovereenkomst, dan wel de arbeidsvoorwaarden die in de toepasselijke CAO opgenomen zijn.
Nevenwerkzaamhedenbeding
In de arbeidsovereenkomst of de CAO kan een verbod worden opgenomen tot het verrichten van werkzaamheden bij een andere werkgever. De reden om een dergelijk verbod op te nemen, is dat de werkgever ervoor moet waken dat een werknemer de regels van de Arbeidstijdenwet naleeft. Doet de werknemer dit niet, door teveel uren of dagen achter elkaar te werken, dan kan de werkgever hiervoor een boete opgelegd krijgen. Alhoewel de werknemer verplicht is zijn werkgevers in te lichten over al zijn werktijden, kan elke werkgever een boete krijgen, ook al was hij niet op de hoogte van de nevenwerkzaamheden.
Geen verbod
Als er geen nevenwerkzaamhedenbeding is overeengekomen, dan geldt op basis van de grondwet dat de werknemer een recht op vrijheid van arbeidskeuze heeft.
Arbeidsongeschikt
Op grond van de wet (artikel 7:629 lid 5 van het Burgerlijk Wetboek) mogen de inkomsten die een zieke werknemer bij een andere werkgever verdient gedurende zijn ziekmelding, in mindering worden gebracht op zijn loon bij de werkgever waar hij zich ziekgemeld heeft. Dit geldt niet als de werknemer de neveninkomsten ook zou hebben verworven indien hij niet ziek was geweest.
Geen beding
Als er geen nevenwerkzaamhedenbeding is overeengekomen, dan mag de werknemer een tweede baan aannemen. Hij moet de werkgever echter wel informeren over de arbeidstijden. Mocht hij de baan aangenomen hebben terwijl hij bij u ziekgemeld is, dan mag u in ieder geval de inkomsten van die baan verrekenen met het loon, tenzij hij deze inkomsten ook zou hebben verworven als hij niet ziek was geweest.
Tip: heeft u het vermoeden dat uw werknemer nevenwerkzaamheden heeft? Vraag hem daarnaar. Leiden de nevenwerkzaamheden tot overtreding van de Arbeidstijdenwet, ga dan met elkaar in overleg ter voorkoming van overtreding. Is het niet mogelijk om er samen uit te komen, dan kan uiteindelijk om ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzocht worden.
Wel beding
In het geval dat wel een verbod op nevenwerkzaamheden is overeengekomen, dan is het de werknemer niet toegestaan om twee banen naast elkaar te hebben. Verricht de werknemer toch werkzaamheden elders en heeft hij dat verzwegen, dan is dat een reden om hem op staande voet te ontslaan, het salaris dat hij bij de andere werkgever verdient in mindering te brengen op het – reeds betaalde - loon en tevens de kosten van de re-integratie terug te vorderen.
Tip: neem een nevenwerkzaamhedenbeding op in de arbeidsovereenkomst en informeer bij uw werknemer als u het vermoeden heeft dat hij elders werkt.