Van het opstellen van huurovereenkomsten tot advisering, bemiddeling en procederen bij huurgeschillen
Van aan- en verkoop tot exploitatie
Alle juridische aspecten die met vastgoed en bouwrecht te maken hebben
Alle juridische vragen die met contracten, algemene voorwaarden en incasso's te maken hebben
Van sollicitatieprocedure tot beëindiging van de arbeidsrelatie
Tijdelijke inhuur van een projectjurist
Het gebeurt regelmatig dat een zieke werknemer een vaststellingsovereenkomst (VSO) krijgt aangeboden met de afspraak dat hij zich beter meldt en een beroep doet op een WW-uitkering. Wat zei de rechter daar nu over?
Kiezen of delen: behandeling of ontslag
Wat speelde er? Anne, 62 jaar oud, werkte 32 jaar bij het bedrijf en had zich op 7 september 2020 ziekgemeld met psychische klachten. Op 30 april 2021 is een Plan van Aanpak (PvA) opgesteld. De bedrijfsarts adviseerde om een behandeling aan te gaan bij een psycholoog. Anne ervoer daar zoveel stress van dat zij een ontsteking in haar maag kreeg. Op 6 augustus 2021 vond er een gesprek plaats tussen Anne, haar leidinggevende en HR. Anne moest kiezen: de behandeling aangaan, een loonstop krijgen of het dienstverband beëindigen met een VSO onder de voorwaarde dat zij zich beter meldt. Dit laatste gebeurde.
VSO vernietigd. Acht weken later vernietigt de advocaat van Anne de VSO wegens een wilsgebrek en start namens haar een kort geding. De rechter geeft Anne – kort gezegd – geen gelijk omdat hij vindt dat er meer onderzoek naar de feiten moet plaatsvinden. Daar is in een kort geding geen tijd voor.
Wat vind het Hof?
Het Hof doet wel een concrete uitspraak en stelt Anne in het gelijk. Volgens het Hof komt haar niet overeen met wat zij in de VSO verklaard heeft. Tevens heeft het bedrijf haar onvoldoende informatie verstrekt. Enerzijds is het bedrijf te stellig geweest door een loonstop aan te kondigen als Anne niet het behandeltraject wil volgen.
Onzorgvuldig. Als een werknemer ziek is moet de werkgever de nodige zorgvuldigheid in acht nemen, ook bij de re-integratie. Het Hof tikt het bedrijf op de vingers dat zij niet nagedacht heeft over een alternatief zoals een andere behandelaar alvorens met de loonstop te dreigen. Door deze opstelling heeft het bedrijf voor meer psychische druk gezorgd. Daarnaast heeft het bedrijf nagelaten om te wijzen op het risico dat Anne door instemming met de VSO een benadelingshandeling zou plegen waardoor mogelijk geen uitkering aan haar verstrekt zou worden. Ook had het bedrijf – mede vanwege de leeftijd van Anne – haar moeten wijzen op de financiële consequenties na haar ontslag, na afloop van een uitkering en ten aanzien van haar pensioen. Het Hof vernietigt de VSO waardoor de arbeidsovereenkomst herleeft en werkgever het salaris aan Anne moet voldoen.
Een gewaarschuwd mens ...
Welke informatie? De les die hieruit is te trekken is dat u allereerst zeer terughoudend moet zijn bij het aanbieden van een VSO aan een zieke werknemer. Mocht u toch daartoe willen overgaan, ben dan in ieder geval alert op de volgende punten:
• Wil werknemer de arbeidsovereenkomst beëindigen, of heeft hij een andere reden om op het voorstel in te gaan?
• Is de werknemer op het moment van ondertekenen arbeidsongeschikt?
• Wijs de werknemer dan op het opzegverbod tijdens ziekte en dat hij op zoek moet gaan naar ander werk terwijl hij nog ziek is.
• Legt uit waarom de werknemer zich beter moet melden en dat hij het risico loopt dat de uitkering wordt geweigerd vanwege een benadelingshandeling.
• Verstrek voorafgaand aan de VSO een overzicht van de financiële consequenties die de beëindiging van het contract voor hem hebben voor zijn inkomen, uitkering en/of het pensioen.
Wees terughoudend met het beëindigen van een contract met een zieke werknemer middels een vaststellingsovereenkomst. Doet u dit toch, informeer de werknemer dan volledig over de consequenties.