Van het opstellen van huurovereenkomsten tot advisering, bemiddeling en procederen bij huurgeschillen
Van aan- en verkoop tot exploitatie
Alle juridische aspecten die met vastgoed en bouwrecht te maken hebben
Alle juridische vragen die met contracten, algemene voorwaarden en incasso's te maken hebben
Van sollicitatieprocedure tot beëindiging van de arbeidsrelatie
Tijdelijke inhuur van een projectjurist
Boze kopers en gefrustreerde woningbouwers: nieuwe woningen lopen steeds vaker vertraging op door problemen met aansluitingen op gas, elektriciteit, water en internet. Zicht op beterschap is er niet. Kan dit zomaar?
Nutteloos zonder nuts
Verbeteringen. Het is al vaak in het nieuws geweest: netbeheerders en aannemers kunnen de vraag naar nieuwe aansluitingen van elektra en gas niet aan. Forse vertragingen zijn het gevolg met niet zelden grote schade voor de kopers die bij u een nieuwbouwwoning hebben gekocht of voor de projectontwikkelaar die de nieuwbouw realiseert.
Oplevering. Zonder nutsvoorziening is de nieuwbouw niet gereed voor bewoning en kan een huis niet opgeleverd worden. De bouwtermijnen die de aannemer in zijn aanneemovereenkomst opneemt worden over het algemeen zo ruim gesteld, dat zelden sprake is van een bouwtijdoverschrijding. Hierdoor kunnen kopers geen vergoeding claimen als de bouw vertraging oploopt, terwijl ze wél te maken krijgen met extra lasten. Denk aan de huur van een tijdelijke woning, extra kosten als gevolg van het afzeggen van afspraken met keuken- en vloerenleveranciers en stukadoors. Kan dit zomaar?
De trage netbeheerder
Forse vertraging. Onlangs heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) nog eens duidelijk uit de doeken gedaan aan welke termijnen netbeheerders zich dienen te houden bij het realiseren van nutsaansluitingen. De aanleiding was de situatie waarin een exploitant van zonnepanelen aan netbeheerder Liander verzocht om een verzwaring van de bestaande elektriciteitsaansluiting voor de teruglevering van elektra aan het net. Liander gaf aan deze aansluiting pas na 46-48 weken te kunnen regelen!
Wat bepaalt de wet? In artikel 23 lid 3 Elektriciteitswet is de verplichting opgenomen om de aansluiting te realiseren binnen 18 weken na de aanvraag. Door dit wetsartikel is het Europese recht op toegang tot het elektriciteitsnet gewaarborgd. Dit is een publiekrechtelijke verplichting waarvan contractueel niet mag worden afgeweken. Argumenten van een netbeheerder dat er een tekort is aan technici zijn dan ook niet belangrijk. De aansluiting móet altijd binnen 18 weken gerealiseerd zijn.
Vergoeding van schade?
Naar de rechter. Leuk zo’n wet, maar kunnen uw kopers dan ook schade claimen? De ACM heeft wettelijk niet de mogelijkheid om hierover te oordelen; deze bevoegdheid heeft alleen de rechter.
Netbeheerder aansprakelijk. Tot op heden zijn er 2 uitspraken bekend waarin de netbeheerder is veroordeeld schade te vergoeden. De rechtbank Arnhem vond de netbeheerder zondermeer aansprakelijk als niet binnen 18 weken de aansluiting was gerealiseerd. De gederfde huur van de woningeigenaar moest hier vergoed worden. De rechtbank Rotterdam vond de netbeheerder ook aansprakelijk, maar gaf wel aan dat deze eerst tijdig in gebreke moest worden gesteld.
Direct in actie komen! Als uw opdrachtgever problemen ondervindt met een traag handelende netbeheerder, doet u er goed aan de netbeheerder meteen in gebreke te stellen als de termijn van 18 weken is verstreken. Wordt vervolgens alsnog de aansluiting niet geregeld, dan kan de netbeheerder aansprakelijk worden gesteld voor geleden schade. Dit kan bijvoorbeeld gederfde huur van de woning(en) zijn, maar ook extra kosten van de aannemer. Tegen de monopoliepositie van de netbeheerder biedt de Elektriciteitswet dus enig tegengewicht!
Netbeheerders hebben de verplichting om binnen 18 weken na de aanvraag de nutsaansluiting te realiseren. Wordt deze termijn niet gehaald dan heeft u na het uitbrengen van een ingebrekestelling de mogelijkheid om schade te claimen.