Van het opstellen van huurovereenkomsten tot advisering, bemiddeling en procederen bij huurgeschillen
Van aan- en verkoop tot exploitatie
Alle juridische aspecten die met vastgoed en bouwrecht te maken hebben
Alle juridische vragen die met contracten, algemene voorwaarden en incasso's te maken hebben
Van sollicitatieprocedure tot beëindiging van de arbeidsrelatie
Tijdelijke inhuur van een projectjurist
Uw werknemer is ziek en kan niet zomaar terugkeren naar zijn werk. Hij zal moeten re-integreren. De bedrijfsarts stelt voor dat hij begint met drie maal twee uur per week, maar de werknemer weigert. Wat is dan de rol van een deskundigenoordeel?
Samen aan de slag
Re-integratie. Bij een ziekmelding heeft zowel de werkgever als de werknemer een verplichting om de re-integratie op te pakken. De werkgever moet het verloop van het re-integratieproces bijhouden door een probleemanalyse, Plan van Aanpak (PvA) en een re-integratiedossier op te stellen. De werknemer moet zijn herstel bevorderen, zich aan de afspraken houden, passende arbeid aanvaarden, beschikbaar zijn voor controle, etc.
Onvoldoende inspanningen. Als één van beiden zich niet genoeg inspant, heeft dit consequenties. Als werkgever kunt u verplicht worden om het loon een jaar langer door te betalen. Ook kan de WIA-uitkering van de werknemer (gedeeltelijk) worden geweigerd. Tip. Leg alle afspraken vast in het (gewijzigde) PvA en laat de werknemer regelmatig op controle bij de bedrijfsarts komen.
Wat te doen als het vastloopt?
Wat als… Wat doet kunt u doen als de re-integratie vastloopt en de werknemer zich op het standpunt stelt dat de aangeboden arbeid geen passende arbeid is? Adviseer de werknemer dan om een deskundigenoordeel bij het UWV aan te vragen, óf vraag zelf een deskundigenoordeel aan. Tip. U kunt een deskundigenoordeel aanvragen om het werkgeversportaal van het UWV.
Wat is een deskundigenoordeel? Een deskundigenoordeel is een oordeel van een verzekeringsarts en/of arbeidsdeskundige van het UWV over de arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid van de werknemer en zijn re-integratie. Het UWV kan een oordeel geven over o.a. de volgende vragen:
• Kan de werknemer zijn eigen werk doen?
• Heeft de werknemer/werkgever genoeg gedaan aan de re-integratie?
• Is het werk dat de werknemer moet doen passend?
Bindend? Het oordeel van de deskundige van het UWV is geen bindend advies. U hoeft het advies dan ook niet op te volgen, maar vaak wordt wel verwacht dat u het oordeel ter harte neemt. Rechters wegen het deskundigenoordeel immers ook in hun oordeel mee. Soms zal de rechter zelfs geen uitspraak doen als er geen deskundigenoordeel van het UWV aangevraagd is. Dit doet zich voor als een werknemer de rechter verzoekt om de werkgever te veroordelen tot doorbetaling van het loon tijdens ziekte.
Uit de praktijk
Procedure. In een uitspraak uit 2022 (ECLI:NL:RBROT:2022:1339) heeft een rechter het deskundigenoordeel naast zich neergelegd, ondanks dat dit meestal leidend is. Het betrof een niet-medisch oordeel waartegen de werkgever goed inhoudelijk verweer had gevoerd waardoor de rechter het deskundigenoordeel onvoldoende onderbouwd vond.
Wat is goed te doen?
• Vraag het deskundigenoordeel zélf aan zodat u ook zelf bepaalt welke vraag aan het UWV gesteld wordt en op welke manier. Dit geldt vooral als de werknemer zelf geen initiatief neemt.
• Kijk kritisch naar de vraag die de werknemers aan het UWV stelt en bedenk van tevoren goed wat u tegen het UWV gaat zeggen als zij contact met u opnemen.
• Als het tot een rechtszaak komt kunt waarbij het deskundigenoordeel een rol speelt, kunt u zich tegen het oordeel verweren.
Vraag zelf het deskundigenoordeel aan, zodat u zelf bepaald hoe de vraag aan het UWV gesteld wordt. Voer verweer als het oordeel in een procedure wordt ingebracht. Bereid u voor op vragen als de werknemer het oordeel aangevraagd heeft.