Van het opstellen van huurovereenkomsten tot advisering, bemiddeling en procederen bij huurgeschillen
Van aan- en verkoop tot exploitatie
Alle juridische aspecten die met vastgoed en bouwrecht te maken hebben
Alle juridische vragen die met contracten, algemene voorwaarden en incasso's te maken hebben
Van sollicitatieprocedure tot beëindiging van de arbeidsrelatie
Tijdelijke inhuur van een projectjurist
Het komt steeds meer voor dat werkgevers van werknemers een verklaring omtrent gedrag (VOG) vragen. De vraag is echter of dit zomaar verzocht kan worden en of dit als ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst opgenomen mag worden.
VOG
Een VOG is een verklaring van het ministerie over de vraag of de werknemer geen strafbare feiten heeft gepleegd die een risico vormen voor het vervullen van een specifieke taak of functie.
Wettelijk verplicht?
Voor sommige functies, zoals het onderwijs, kinderopvang of taxichauffeurs, is het hebben van een VOG wettelijk verplicht. Het is in die functies voor een werknemer niet mogelijk om zonder Nederlands VOG werkzaam te zijn. In andere functies kan een werkgever bepalen dat een VOG wenselijk is. Alhoewel de discussies hierover in de rechtspraak nihil is, is dit niet zomaar toegestaan.
Rechtvaardiging
Een werkgever mag enkel een VOG eisen als hij hiervoor een rechtvaardiging kan gegeven waaruit blijkt dat de VOG noodzakelijk is. Deze rechtvaardiging kan er bijvoorbeeld in gelegen zijn dat de werknemer bij de uitoefening van zijn functie/taken in aanraking komt met een kwetsbare groep, met geld werkt of toegang heeft tot ruimtes met bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen, virussen e.d.
Vragen of vastleggen?
U kunt als werkgever de werknemer vragen om een VOG, maar de werknemer zal deze niet snel kunnen overleggen. Dat zal enige weken in beslag nemen. Wat kunt u dan het beste doen?
Mede ter voorkoming van enige discussie achteraf over de VOG als voorwaarde voor het mogen of kunnen uitoefenen van de functie, is het raadzaam om in de arbeidsovereenkomst een ontbindende voorwaarde op te nemen.
Mag dat?
Het is niet gebruikelijk om een ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst op te nemen, omdat in Nederland de wet bepaald op welke wijze een arbeidsovereenkomst mag eindigen. Een werkgever mag daar niet van afwijken. In de rechtspraak heeft men echter toegestaan dat in sommige situaties, waaronder de VOG, een ontbindende voorwaarde is toegestaan.
Voorwaarden
De formulering van de ontbindende voorwaarde luistert nauw. De voorwaarde mag niet in strijd zijn met het ontslagrecht. De vervulling van de ontbindende voorwaarde moet objectief bepaald kunnen worden en niet afhankelijk zijn van de wil of subjectieve waardering van 1 partij. En na de vervulling van de ontbindende voorwaarde moet geen invulling meer kunnen worden gegeven aan de arbeidsovereenkomst.
Kortom
Het opnemen van een ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst voor het overleggen van een VOG is toegestaan, mits aan voornoemde voorwaarden is voldaan. Alhoewel de discussie vaak gevoerd wordt over de eerste twee voorwaarden, zou de laatste voorwaarde juist tot problemen kunnen leiden als er geen rechtvaardiging voor de VOG is. Denk hier dan ook voorafgaand aan het sluiten van de arbeidsovereenkomst goed over na.
Zorg bij een ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst ervoor dat deze niet alleen objectief is en niet in strijd met het ontslagrecht, maar zorg ook voor een rechtvaardiging voor de VOG.