Van het opstellen van huurovereenkomsten tot advisering, bemiddeling en procederen bij huurgeschillen
Van aan- en verkoop tot exploitatie
Alle juridische aspecten die met vastgoed en bouwrecht te maken hebben
Alle juridische vragen die met contracten, algemene voorwaarden en incasso's te maken hebben
Van sollicitatieprocedure tot beëindiging van de arbeidsrelatie
Tijdelijke inhuur van een projectjurist
Werkgevers zijn steeds meer op zoek naar enige flexibiliteit bij de inzet van hun werknemers. Met regelmaat wordt die flexibiliteit gezocht bij de bestaande werknemers en hen verzocht om tijdelijk meer uren te werken. Zitten daar risico’s aan?
Tijdelijke uren-uitbreiding. Bij een tijdelijke uren-uitbreiding spreken partijen af dat de werknemer tijdelijk meer uren gaat werken naast de bestaande arbeidsovereenkomst. Er is echter een risico dat er een vast contract ontstaat, afhankelijk van de vraag of sprake is van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd.
Het risico van de ketenregeling
De ketenregeling. In het Burgerlijk Wetboek (artikel 7:668a BW) is kort gezegd vastgelegd dat van rechtswege een dienstverband voor onbepaalde tijd ontstaat als de werkgever meer dan drie opeenvolgende tijdelijke arbeidsovereenkomsten aanbiedt of meer dan één overeenkomst waarbij de duur van deze overeenkomsten samen langer is dan 36 maanden.
Aparte arbeidsovereenkomst? De vraag of de tijdelijke uitbreiding gezien moet worden als een aparte arbeidsovereenkomst is meermaals aan een rechter voorgelegd. Het antwoord van de rechter is afhankelijk van de arbeidsovereenkomst die aan de uitbreiding ten grondslag ligt, hoe partijen de uitbreiding hebben vastgelegd en hoe feitelijk uitvoering is gegeven aan de overeenkomst.
Uitbreiding van de overeenkomst ...
... of aanvulling op de overeenkomst. Als de uren tijdelijk uitgebreid worden binnen de looptijd van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, geldt dat die uitbreiding niet als een aparte arbeidsovereenkomst wordt gezien maar als een aanvulling op de bestaande overeenkomst, het gaat immers om nadere afspraken over de bestaande overeenkomst waarmee alleen de arbeidsomvang wijzigt.
Anders bij vast contract. De rechtspraak loopt echter uiteen op het moment dat er sprake is van een uitbreiding naast een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Uitbreiding van een vast contract. Het oordeel van de rechter wordt onzekerder als het gaat om uitbreiding naast een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De rechter wil namelijk voorkomen dat een werkgever een arbeidsovereenkomst aanbiedt met een geringe omvang en vervolgens deze telkens tijdelijk uitbreidt. De ketenregeling kan dan worden toegepast op de uitbreidingen.
Tips op basis van de rechtspraak. Toch is er een zekere lijn te halen uit de rechtspraak. Met deze tips kunt u de tijdelijke uitbreiding inzetten.
Houd het tijdelijk. Als u een urenuitbreiding inzet, laat deze dan ook écht tijdelijk zijn en niet langer dan drie jaar aanhouden. Of zet de uitbreiding niet meer dan drie keer achter elkaar in. Anders zal een rechter van mening zijn dat er sprake is van een structureel probleem.
Leg het vast. Leg in een zgn. ‘wijzigingsformulier’ vast dat de werknemer tijdelijk meer uren zal gaan werken en benoem de reden, bijv. met vervanging in verband met ziekte of zwangerschapsverlof. Laat blijken dat alleen de arbeidsomvang vanwege een tijdelijke vervanging wijzigt en leg dit uitdrukkelijk niet vast in een overeenkomst.
Handel ernaar. Zorg dat de afspraken die zijn vastgelegd in de praktijk ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Vraag die werknemer die altijd bereid is een stapje extra te zetten, niet steeds om te vervangen. Ga na of u niet in de knel komt met de ketenregeling.
Zie de tijdelijke uitbreiding daadwerkelijk als iets tijdelijks. Leg het vast in een wijzigingsformulier als aanvulling op de arbeidsovereenkomst. Benoem de reden voor de urenuitbreiding en wijk niet van de afspraken af.