Van het opstellen van huurovereenkomsten tot advisering, bemiddeling en procederen bij huurgeschillen
Van aan- en verkoop tot exploitatie
Alle juridische aspecten die met vastgoed en bouwrecht te maken hebben
Alle juridische vragen die met contracten, algemene voorwaarden en incasso's te maken hebben
Van sollicitatieprocedure tot beëindiging van de arbeidsrelatie
Tijdelijke inhuur van een projectjurist
Een werknemer heeft als beloning niet alleen een salaris, maar ook een variabele bonus. Hoe bepaalt u dan de hoogte van de transitievergoeding en moet u de variabele bonus daarin meenemen?
Transitievergoeding, hoe berekenen
Duur en hoogte loon. De hoogte van de transitievergoeding wordt bepaald aan de hand van de duur van de arbeidsovereenkomst en de hoogte van het loon. Voor elk jaar dat de werknemer in dienst is, bedraagt de transitievergoeding, kort gezegd, 1/3 van het loon per maand.
Bereken de duur. De berekening van de duur van het dienstverband zal niet lastig zijn. De meeste discussie vindt in de praktijk plaats over de vraag welke componenten onder het loonbegrip vallen. De minister heeft dit laten uitwerken in het ‘Besluit loonbegrip vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding’ (hierna: ‘besluit’).
Loon. Het besluit verstaat onder loon: ‘het bruto uurloon vermenigvuldigd met de overeengekomen arbeidsduur per maand’. Als het loon (deels) uit provisie bestaat, dan wordt de gemiddelde provisie over de laatste 12 maanden meegenomen als loon voor de berekening van de transitievergoeding. Ook de vakantietoeslag, de vaste eindejaarsuitkering en overige vaste looncomponenten moeten meegenomen worden in deze berekening.
Variabel loon is lastig
Variabel loon. Het besluit vermeldt ook dat de variabele looncomponenten die de werkgever in de drie kalenderjaren voorafgaand aan het ontslag verschuldigd was aan de werknemer, meegenomen moeten worden bij de berekening van de transitievergoeding. In de ‘regeling looncomponenten en arbeidsduur’ is uitgewerkt wat onder variabele looncomponenten wordt verstaan, namelijk:
- bonussen
- winstuitkeringen
- eindejaarsuitkeringen.
Extra opletten bij variabele bonus
Er zijn twee elementen die goed in acht genomen moeten worden.
- de bonussen die in de drie kalenderjaren voor het einde van de arbeidsovereenkomst verschuldigd waren tellen mee. Let op: het gaat dus niet om de bonussen in een periode van 36 maanden vóór de einddatum.
- de variabele bonus is afhankelijk van de resultaten van het bedrijf of het functioneren van de werknemer in het ene kalenderjaar en vaak in het volgende kalenderjaar uitgekeerd worden. Dit heeft zijn weerslag op het volgende.
Kortom... De vraag is immers welke bonussen meegenomen moeten worden. Gaat het om bonussen waarop aanspraak wordt gemaakt aan de hand van bepaalde resultaten van het bedrijf of het functioneren van de werknemer over een bepaald kalenderjaar? Of gaat het om bonussen die verschuldigd zijn in een bepaald kalenderjaar? Dit laatste is de juiste benadering: bij de berekening van de transitievergoeding dienen de bonussen te worden betrokken die in een bepaald jaar verschuldigd waren en niet de bonussen die over een bepaald jaar verschuldigd waren.
De variabele bonus die verschuldigd is in de periode van drie kalenderjaren voorafgaand aan het einde van het contract, moeten meegenomen worden in de berekening van de transitievergoeding. Het gaat dus om de bonussen die in een bepaald jaar verschuldigd waren en niet de bonussen die over een bepaald jaar verschuldigd waren.