Van het opstellen van huurovereenkomsten tot advisering, bemiddeling en procederen bij huurgeschillen
Van aan- en verkoop tot exploitatie
Alle juridische aspecten die met vastgoed en bouwrecht te maken hebben
Alle juridische vragen die met contracten, algemene voorwaarden en incasso's te maken hebben
Van sollicitatieprocedure tot beëindiging van de arbeidsrelatie
Tijdelijke inhuur van een projectjurist
Uw werknemer is bijna 104 weken ziek. Het lukt niet hem binnen uw onderneming te re-integreren en extern is er nog geen passende werkplek gevonden. U wilt met de werknemer in overleg over een beëindiging. Waar moet u op letten?
Wat zijn de regels?
Hoofdregel: loon tijdens ziekte. Als een werknemer wegens ziekte zijn werk niet kan doen, geldt de hoofdregel dat de werkgever verplicht is om gedurende de wachttijd (een deel van) het loon door te betalen. Daarna geldt er geen loondoorbetalingsverplichting meer en kan men met wederzijds goedvinden of met instemming van het UWV de arbeidsovereenkomst beëindigen.
Afspraken maken of ontslagvergunning? Tussen deze wijzen van beëindigen zit een verschil. De beëindiging met wederzijds goedvinden kost niet alleen minder tijd, daarnaast is het risico op het voeren van een procedure is kleiner en er kan meer geregeld worden in een vaststellingsovereenkomst dan enkel de einddatum, eindafrekening en de vergoeding, welke vergoeding lager is dan een ontslag via het UWV.
Verschillende vergoedingen?
Wederzijds goedvinden. Bij een vaststellingsovereenkomst wordt de vergoeding berekend tot het moment waarop de werkgever de arbeidsovereenkomst had kunnen opzeggen. Dat is meestal de dag na het verstrijken van de wachttijd. De opzegtermijn wordt niet meegeteld.
Ontslagvergunning. Bij een beëindiging via het UWV wordt de transitievergoeding berekend tot en met de einddatum. Dit is een datum na afloop van de procedure, verlengd met de opzegtermijn van minimaal een maand.
Korter dus lager. Een kortere periode betekent automatisch een lagere transitievergoeding.
Teken niet te vroeg! Onderteken de vaststellingsovereenkomst nóóit voor het verlopen van de 104 weken arbeidsongeschiktheid. Ook niet als de werknemer vervroegd een WIA-uitkering toegekend krijgt. Als de vaststellingsovereenkomst immers wel vóór het verstrijken van de wachttijd ondertekend wordt, dan komt u niet voor compensatie van de transitievergoeding in aanmerking.
Compensatie van de vergoeding
Compensatie. Als werkgever kunt u bij beëindiging van een contract vanwege langdurige ziekte compensatie krijgen voor de uitbetaalde vergoeding aan uw werknemer als u aan bepaalde voorwaarden heeft voldaan. Die compensatie is beperkt tot het moment dat de werkgever had kunnen opzeggen.
Goed vastleggen. Zet in de vaststellingsovereenkomst dat de werknemer geen aanspraak op de vergoeding kan maken als de arbeidsovereenkomst op een andere wijze eindigt. Denk hierbij aan een ontslag op staande voet, of het overlijden van de werknemer. Bij die situaties wordt de vergoeding namelijk niet gecompenseerd.
Altijd eerst overleg. Ga in overleg met uw werknemer over een beëindiging met wederzijds goedvinden. Komt u daar niet uit, dan kunt u via het UWV toestemming voor een ontslag krijgen. Is het verschil in vergoedingen voor u te groot, dan kunt u het dienstverband laten voortduren. Tip. Zet uw aanbod aan de werknemer op papier en stuur het naar hem toe, zodat u dit in een procedure kunt bewijzen. Mocht de werknemer immers een procedure starten tot beëindiging van het dienstverband, dan is de kans groot dat hij met lege handen komt te staan. U heeft immers geboden waar de werknemer recht op had.
Overleg met de werknemer over een vaststellingsovereenkomst, waarbij u de transitievergoeding aanbiedt, tenzij de arbeidsovereenkomst op een andere wijze eindigt. Onderteken de overeenkomst pas na het verstrijken van de wachttijd.