Van het opstellen van huurovereenkomsten tot advisering, bemiddeling en procederen bij huurgeschillen
Van aan- en verkoop tot exploitatie
Alle juridische aspecten die met vastgoed en bouwrecht te maken hebben
Alle juridische vragen die met contracten, algemene voorwaarden en incasso's te maken hebben
Van sollicitatieprocedure tot beëindiging van de arbeidsrelatie
Tijdelijke inhuur van een projectjurist
Het kabinet heeft plannen om de QR-code op de werkvloer in te voeren. Of deze wet het gaat halen, is nog onduidelijk, maar wat kunt u tot dat moment?
Zorg voor veilige werkomgeving. Als werkgever bent u verantwoordelijk voor het bieden van een gezonde en veilige werkomgeving voor uw medewerkers. In dat kader mag u maatregelen te nemen om daarmee uw personeel te beschermen. Waar moet u dan aan denken in het kader van corona?
Thuiswerken. Als het kan moet thuis worden gewerkt, maar dat kan niet altijd. Tip. Vraag een medewerker die klachten heeft thuis te werken totdat duidelijk is dat hij geen corona heeft of niet meer besmettelijk is. Bij een corona-uitbraak kunt u de werkplek tijdelijk sluiten.
Hoe moet u dat weten? Voor werkgever is het lastig zijn om te weten of er sprake is van een corona-uitbraak aangezien de werknemer niet verplicht is om op de vraag “of hij klachten heeft” te antwoorden. En als hij hier wel op reageert, mag u dit nergens registreren.
Hoe kunt u dan toch zorgen voor een veilige werkplek? Vanwege de privacywetgeving (AVG) en de grondrechten van werknemers is dit lastig. Zo mag u in beginsel niet vragen of de werknemer gevaccineerd is. Tip. In sommige gevallen mag u hier wel naar vragen. U moet dan wel een goede reden hebben, bijvoorbeeld omdat de medewerker met kwetsbare mensen werkt. Tip. Vraag medewerkers een zelftest te doen, zeker als ze klachten hebben die op corona kunnen wijzen. Let op. U mag de test niet verplichten én u mag niet vragen naar de uitslag.
Mag u dan niets? U mag de werknemer verplichten thuis te werken. En in het kader van uw instructierecht mag u een mondkapjesplicht invoeren of maatregelen nemen zodat de benodigde afstand gehouden kan worden. Dat draagt immers bij aan een gezonde en veilige werkomgeving.
Geen (indirecte) dwang. Welke maatregel u ook neemt, het mag geen dwangmaatregel zijn om zodoende de werknemer te bewegen alsnog informatie aan u te geven over zijn gezondheid, testuitslag of Coronapas.
Als de werknemer met kwetsbare mensen werkt mag u vragen of hij gevaccineerd is. U mag werknemers verplichten een mondkapje te dragen als afstand houden niet kan.