Van het opstellen van huurovereenkomsten tot advisering, bemiddeling en procederen bij huurgeschillen
Van aan- en verkoop tot exploitatie
Alle juridische aspecten die met vastgoed en bouwrecht te maken hebben
Alle juridische vragen die met contracten, algemene voorwaarden en incasso's te maken hebben
Van sollicitatieprocedure tot beëindiging van de arbeidsrelatie
Tijdelijke inhuur van een projectjurist
Uw werknemer is arbeidsongeschikt. De bedrijfsarts heeft geadviseerd om een arbeidsdeskundige een onderzoek te laten verrichten. De werknemer weigert hieraan mee te werken. Welke loonmaatregel kunt u vervolgens opleggen? En waarom is het verschil tussen deze maatregelen van belang?
Loonsancties
De wet kent twee soorten loonmaatregelen, namelijk het stopzetten van het loon en het opschorten van het loon.
Loon stopzetten
Dit wordt ook wel het staken van het loon genoemd. Een werkgever mag hiertoe over gaan:
als de ziekte met opzet veroorzaakt is;
- als de werknemer zijn genezing belemmert of vertraagt;
- als werknemer weigert passende arbeid te verrichten;
- als werknemer weigert mee te werken aan een redelijk gegeven voorschrift of getroffen maatregel;
- als de werknemer weigert mee te werken aan het plan van aanpak;
- als de werknemer zijn aanvraag voor een WIA-uitkering later indient dan voorgeschreven.
Loon opschorten
De werkgever mag de betaling van het loon opschorten voor de tijd waarin de werknemer weigert naar de bedrijfsarts te gaan en het voor de werkgever niet mogelijk is om het recht op loon vast te stellen.
Wat is het verschil?
Bij een loonopschorting wordt het loon tijdelijk achtergehouden. Het loon dient alsnog uitbetaald te worden als de werknemer alsnog meewerkt en blijkt dat hij ziek is. Op het moment dat het loon wordt stopgezet, wordt het loon definitief niet betaald. De werkgever hoeft enkel het loon te voldoen vanaf het moment dat de werknemer zijn medewerking verleend. Het loon over de tussenliggende periode is komen te vervallen.
Let op!
Bij beiden maatregelen dient de werkgever voorafgaand aan het moment dat de loonmaatregel wordt ingezet, dit schriftelijk aan de werknemer te melden, onder vermelding van de reden en duidelijk aan te geven welke loonmaatregel zal volgen indien werknemer alsnog geen gehoor geeft. Ook is het raadzaam om het opleggen van een maatregel te overleggen met de bedrijfsarts of een jurist.
Waarom van belang?
Op het moment dat een werkgever het loon opschort, terwijl hij het had mogen stopzetten, kan dit grote gevolgen hebben. In de rechtspraak is een werkgever meermaals veroordeeld tot betaling van het loon met terugwerkende kracht op het moment dat de werknemer weer medewerking verleend. Dit komt omdat de werknemer bij een opschorting mag verwachten dat het loon achteraf alsnog voldaan wordt en u als werkgever wordt geacht de juiste term te gebruiken.
Voorbeeld
In het voorbeeld, zoals vermeld in de inleiding, mag de werkgever het loon stopzetten omdat de werknemer weigert mee te werken aan een redelijk gegeven voorschrift. Op het moment dat u uw werknemer een loonsanctie wilt opleggen, is het raadzaam om dit eerst schriftelijk aan de werknemer aan te kondigen en om in deze brief de juiste sanctie te benoemen en vervolgens toe te passen.