Van het opstellen van huurovereenkomsten tot advisering, bemiddeling en procederen bij huurgeschillen
Van aan- en verkoop tot exploitatie
Alle juridische aspecten die met vastgoed en bouwrecht te maken hebben
Alle juridische vragen die met contracten, algemene voorwaarden en incasso's te maken hebben
Van sollicitatieprocedure tot beëindiging van de arbeidsrelatie
Tijdelijke inhuur van een projectjurist
Als bedrijfsmakelaar heeft u ongetwijfeld kantoorpanden in uw portefeuille. Wist u dat kantoren per 1 januari 2023 minimaal een geldig energielabel C moeten hebben? Voldoen ze hier niet aan, dan zijn de panden in principe niet verhuurbaar en onverkoopbaar. Hoe zit dat?
Gewijzigd Bouwbesluit
Een beter milieu begint bij jezelf. Sinds 17 oktober 2018 is een gewijzigd Bouwbesluit in werking getreden. Hierin is bepaald dat het vanaf 1 januari 2023 verboden is om een kantoorpand te gebruiken als dit niet tenminste een geldig energielabel C heeft. Dit betekent nogal wat voor de cliënten van u als makelaar, te weten de huurders en verhuurders van kantoren.
Labelverplichting. Artikel 5.11 van het gewijzigde Bouwbesluit bepaalt dat het vanaf 1 januari 2023 verboden is een kantoor in gebruik te namen of te gebruiken zonder een energie-index van 1,3 of beter. Oftewel: minimaal energielabel C. Dit geldt dus niet alleen voor nieuwe huurovereenkomsten vanaf 1 januari 2023, maar óók voor bestaand gebruik.
Uitzondering. Deze eis geldt níet voor bedrijfspanden waarbij de gebruiksoppervlakte van de kantoorfunctie kleiner is dan 50% van de totale oppervlakte van het pand. Bijvoorbeeld bij bedrijfshallen met een klein kantoortje erbij. Ook geldt dit níet voor kantoren met een oppervlakte van minder dan 100 m2.
Ingrijpende wijziging!
Veel panden voldoen niet. Momenteel voldoet ongeveer de helft van de totale kantoormetrage niet aan de eis. Dit betreft circa 42 miljoen m2.
Wat te doen? Als uw kantoor al voldoet aan de eis van label C of beter, maar u heeft nog geen geldig label, dient u vóór 1 januari 2023 een energielabel aan te vragen. Voldoet u nog níet aan de eis, dan dient u vóór 1 januari 2023 de nodige maatregelen te nemen én tijdig het energielabel aan te vragen
Ver strekkende gevolgen
Handhaving. Als uw kantoor (als eigenaar of gebruiker) niet aan de eis voldoet en u vanaf 1 januari 2023 geen geldig label C (of beter) kunt overleggen, zal de gemeente handhavend gaan optreden. Vermoedelijk krijgt u dan in eerste instantie een waarschuwing, maar als daarna niet alsnog voldaan wordt aan de eis, zal de gemeente u met een dwangsom gaan verplichten alsnog aan (minimaal) label C te voldoen.
Tijd voor actie!
Legio maatregelen. Verschillende maatregelen kunnen eraan bijdragen dat u alsnog gaat voldoen aan de energienorm. Voor een aantal kantoren zal dit meevallen en is bijvoorbeeld uitsluitend het vervangen van tl-buizen voor ledlampen voldoende. Bij andere panden zullen complete isolatiepakketten moeten worden aangebracht.
Wie gaat dit betalen? De eigenaar van de kantoren. Mits contractueel mogelijk, kan hij dit doorberekenen in de huur aan zijn huurder(s). Als hij dit niet tijdig regelt, loopt hij naast het risico op handhaving en dwangsommen ook het risico dat geen huurder meer zijn kantoor wil huren.
Uitzondering. Artikel 5.11 lid 5 Bouwbesluit maakt een uitzondering voor zeer ingrijpende duurzaamheidsinvesteringen. Als dusdanig ingrijpende maatregelen nodig zijn om uiteindelijk aan energielabel C te kunnen voldoen, kan de eigenaar volstaan met maatregelen die een terugverdientijd hebben tot en met 10 jaar en de daarbij behorende energie-index. Het is wel aan de eigenaar om te onderbouwen dat hij niet aan de label C-eis hoeft te voldoen.
Over iets minder dan 4 jaar moeten kantoren voldoen aan tenminste energielabel C. Een eigenaar van een kantoorpand dient daarom nu in actie te komen om in ieder geval díe duurzaamheidsinvesteringen uit te voeren die een terugverdientijd van 10 jaar of minder hebben.